עבודות של חיתוך בטון הפכו בשנים האחרונות לאחד השירותים הדרושים כמעט בכל שיפוץ או בניה בישראל. התרחבות השימוש בבטון מסוגים שונים כשהמשותף לכולם הוא החוזק והעמידות, הופכים פעולות רבות שבעבר היו פשוטות לביצוע כמו שבירת קיר או חלון, למשהו שלא ניתן לעשות אותו ללא כלי עבודה ייעודיים וידע מקצועי מתאים.
אף על פי שמדובר בעבודה שכיחה למדי, ישנם דברים שחשוב להבין לפני שמתחילים ושיכולים לעשות את ההבדל בין עבודה בטוחה ומקצועית במחיר הוגן, לבין עבודה יקרה שמסתיימת בעוגמת נפש.
מהו ניסור בטון
חיתוך או ניסור בטון ביהלום היא שיטת עבודה שמאפשרת לבעל המקצוע להסיר מכשול בטון בדרך עקיפה כך שבמקום להשתמש בכוח פיזי לשבירת הבטון (דבר שהוא כמעט בלתי אפשרי), משתמשים בכוח מכאני או חשמלי כדי לחתוך אותו.
ניסור בטון מבוצע באמצעות מסורים מיוחדים שמותאמים למטרה ושבנויים מגוף עגול ומשונן שנע בתנועות סיבוביות מהירות על גבי ציר שמחובר למנוע חזק.
הלהב העגול שמסתובב עשוי ממתכת מיוחדת ועמידה שעליה מדביקים בטכניקה מתקדמת שכבה של פירורי יהלום. פעולה זו הופכת את פני המסור לא רק למשוננים אלא גם למאוד חזקים – עד כדי כך שהם יכולים לחתוך בטון (זאת אגב הסיבה שהטכניקה נקראת ניסור בטון ביהלום).
הפעלת המסור וסיבוב של הלהב המשונן מאפשר למפעיל לחדור מבעד לכל בטון עבה או דק באופן מהיר ומדויק.
ישנם מסורים שונים שנבדלים האחד מן השני בצורה ובגודל הלהב. השוני בין הדגמים השונים בא לתת מענה לחיתוך של בטון בכל עובי ובכל מקום – רצפה, קיר או גג ולא משנה אם זה בתוך מבנה או בשטח.
מתי צריך לנסר בטון?
מגוון המקרים שבהם עולה הצורך לנסר בטון מאוד רחב ונע בין מקרים של שיפוץ דירה והרצון לפתוח דלת או חלון במרחב מוגן דרך הצורך בשבירת קיר שלם ועד הסרה של גג בטון באמצעות ניסור שלו והנפתו עם מנוף מתאים.
ממה צריך להיזהר?
חיתוך של בטון מלווה בסיכונים מסוגים שונים. ברור לכולם שהפעלת מכשיר חשמלי שיכול לחתוך בטון חזק כאילו היה חמאה, יכול לחתוך כל דבר ועל כן חשוב לבחור בבעל מקצוע שמודע לסיכונים, מכבד את העבודה ושמחייב את העובדים לפעול על פי סדר פעולות ונהלי בטיחות מוגדרים ונוקשים.
וודאו שלחברה שאתם בוחרים יש ביטוח עבודה וכן רישיונות לעבודות גובה ולפינוי הפסולת ככל שיש צורך בכך.
מעבר לעניין בעל המקצוע שבחרתם, יש עוד כמה דברים שבאחריותכם לבדוק ולוודא שהם נעשים באופן הנכון.
כך לדוגמה ידוע שכמעט בכל קיר, תקרה או רצפה, ישנן תשתיות של חשמל, מים ואפילו גז שיכולות להיפגע כתוצאה מחיתוך לא זהיר.
על כן חשוב לבדוק האם יש בתוך הבטון תשתיות שצריך להיזהר מחיתוך שלהן.
דוגמה נוספת היא בערעור חוזקו של המבנה. לעתים קרובות חיתוך של קירות, עמודים ותקרות, עשוי להחליש את המבנה וכן יש לתכנן את העבודה בקפידה בעזרת מהנדס.
ולבסוף, גם אם ניסרתם את הבטון והעבודה עברה בשלום, צריך לתת את הדעת לפינוי של הפסולת ואפיל וחתיכות קטנות של בטון עשויות להתגלות ככבדות למדי – דבר שמחייב היערכות מיוחדת כמו הזמנת מנוף או מחפרון והתייחסות לכל נושא פינוי הפסולת והבטון כבר בשלב הצעת המחיר.
כמה עולה לנסר בטון?
המחיר של ניסור בטון מחושב על פי מטר – דבר שיכול לזרוע מעט בלבול אצל מי שלא מגיע מהתחום.
לדוגמה, אתם עשויים להיתקל בהצעה מפתה של ניסור בטון החל מ-150 ₪ למטר אך בפועל שתתקשרו לברר, תגלו שמדובר בהצעת מחיר שניתנת למי שמזמין עבודות גדולות במיוחד של עשרות מטרים ואילו פתיחת חלון בממד שלכם יכולה להגיע בקלות למחירים שנעים בין 1,000 ל-2,500 ₪ ואפילו יותר.
מומלץ להכין שיערי בית ולצפות במחירון ניסור בטון אך בכל אופן צריך לזכור שמאחר ובעבודות ניסור בטון אין מחירון שמחייב את בעלי המקצוע, קיימת שונות מחירים מאוד גדולה שיכולה להגיע לעשרות אחוזים ואפילו יותר.
לאור זאת ברור מדוע חשוב לבצע סקר מחירים בקרב מספר אנשי מקצוע מומלצים. ההנחה הרווחת היא שבדרך כלל 4 עד 5 הצעות מחיר יספקו לכם כיסוי טוב למדי של האפשרויות שעומדות בפניכם.
טיפים לקבלת הצעת מחיר
קבלת הצעת מחיר היא הרבה יותר מהרמת טלפון לבעל מקצוע. מעקב אחר ההמלצות הבאות יעזור לכם להבטיח שאתם משווים מחירים באופן הנכון ונחשפים להזדמנות להוזיל את המחיר.
- דרשו הצעת מחיר שמתייחסת למפרט עבודה זהה לחלוטין. לדוגמה, כל ההצעות צריכות לכלות את אותה טכניקת ניסור ולהתייחס לנקודות כמו פינוי הפסולת.
- מומלץ לפנות לבעלי מקצוע עם ניסיון בעבודות דומות ועם כלים מתאימים.
- מנסר בטון באזור המגורים שלכם עשוי להיות זול יותר מהסיבה שהוא לא צריך לשנע את הציוד הגדול והכבד.
- מומלץ להשוות כמה שבועות מראש כך שיהיה לכם מספיק זמן להתארגן מראש בלי לחץ ועם חשיפה לאפשרויות רבות יותר של בעלי מקצוע זמינים.